Efteråret er "hjule-tid"

Efteråret er "hjule-tid"

Lagt op Onsdag, 07 okt 2020 12:01:56

Giv dine dæk et efterårstjek

Starten af oktober er hvert år startskuddet til skift til vinterdæk. 

I Danmark er det, at køre med vinterdæk ikke et lovkrav. Det betyder dog ikke, at det ikke er en god ide at bruge vinterdæk. 

Vigtigheden af gode dæk

I Danmark er der ikke mange lovkrav til dæk på almindelige personbiler. Faktisk er det eneste krav, at dækkene har minimum 1,6 milimeter mønster.

Det betyder, at du - helt lovligt - kan køre rundt på et sæt halvdårlige sommerdæk, selv når vinteren er værst.

Selv om sommeren betyder et dækmønster på 1,6 milimeter, at dækkets egenskaber er væsentligt forringede. Med de mængder regn vi har i Danmark, er 1,6 milimeter ganske enkelt ikke tilstrækkeligt, ift at lede vand på kørebanen væk under dækkene.

Anbefaling til mønsterdybde

Et nyt dæk har en mønsterdybde på ca. 7-8 milimeter. Rådet for Større Færdselssikkerhed anbefaler, at du ikke kommer under en mønsterdybde på 3 milimeter, da du så udsætter dig selv og dine medtrafikanter for større fare i fx. vådt vejr. Risikoen for aquaplanning stiger markant ved mindre dækmønster. 

Derfor er vinterdæk en god ide. 

Dine dæk skal passe til kørselsforholdene, og vejret har indflydelse på dækkenes egenskaber. 

Et vinterdæk indeholder mere naturgummi end et sommerdæk, og derfor er de mere smidige, når vejret bliver koldt. Når dækket et smidigt, har det et bedre vejgreb. 

Derudover er et vinterdæk opbygget med langt flere "lameller" end et sommerdæk, og kan derfor bedre fortrænge vand og stå fast i fx sne. 

Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

En vejtemperatur på 7 grader udgør skellet mellem hvornår et sommerdæk er bedst, og hvornår et vinterdæk er bedst. 

I efteråret er det typisk i løbet af oktober vi rammer den temperatur. Derfor anbefaler vi, at du skifter til vinterdæk fra omkring d. 1. oktober, så du ikke kommer til at opleve ventetid, når først frosten for alvor sætter ind, og alle på én gang skal have skiftet. 

Når du kører i udlandet

Det er kun i Danmark, der er så få lovkrav til dine dæk. Kører du til et af vores nabolande, gælder der andre regler. I både Tyskland, Sverige og Norge er vinterdæk et lovkrav i vinterhalvåret. 

Kontakt nu og book tid til skift

Hvis du skal have et tilbud på et sæt helt nye dæk, så ring til Steffen. Han ved hvordan vi kan lave den bedste løsning til dig. 

Kontakt Steffen direkte

Eller ring på 73 54 13 36